Knihy: Významný zdroj informací a stále atraktivní medium pro mnoho čtenářů.

Knihy: Významný zdroj informací a stále atraktivní mediu pro mnoho čtenářů. - obrázek
Knihy: Významný zdroj informací a stále atraktivní mediu pro mnoho čtenářů. - obrázek

23. dubna slavíme každý rok Světový den knihy a autorského práva.

Tento den byl zvolen z několika důvodů.
Za prvé, 23. dubna je významné datum v literárním světě, protože toho dne zemřeli dva velcí spisovatelé - William Shakespeare a Miguel de Cervantes. Tito autoři zanechali významný odkaz ve světové literatuře a jejich díla jsou dodnes oblíbená a studovaná.
Druhým důvodem je tradice z Katalánska, kde se 23. dubna slaví Den svatého Jiřího (Sant Jordi), který je spojen s tradicí dávání růží a knih.

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. je český lékař, gynekolog a porodník. Je autorem knihy "Kniha o těhotenství, porodu a dítěti", která je často doporučovanou a oblíbenou knihou pro těhotné ženy, rodiče a ty, kteří se zajímají o péči o děti.
MUDr. Antonín Pařízek a další přední čeští odborníci přináší ověřené informace z mnoha lékařských oborů o těhotenství, porodu a péči o dítě.

A co ve třech knihách najdete?

Těhotenství:

Způsoby plánovaného rodičovství. Životní styl a příprava na těhotenství. Způsoby přirozeného i umělého otěhotnění. První známky těhotenství. Vývoj zárodku a plodu krok za krokem. Předporodní péče v České republice. Hygiena a životospráva těhotných žen. Sport a cestování v těhotenství.

Porod:

Jak se pozná začátek porodu. Cesta do porodnice. Porod přirozený. Průběh porodu. Nepravidelně probíhající porod. Předčasný porod. Porod plodu koncem pánevním napřed. Porod dvojčat a vícerčat. Prodloužené těhotenství. Bezpečné tlumení porodních bolestí. Císařský řez. Znecitlivění u císařského řezu. Prohlídka novorozence. První hodiny a dny po porodu. Poporodní duševní změny matky. Kojení. Cvičení v šestinedělí. Mužské antikoncepční metody. Ženské antikoncepční metody.

Dítě:

Očkování a imunizace dítěte. Růst a psychomotorický vývoj dítěte. Vývoj a péče o dětský chrup. Výživa kojence. Výživa batolete. Alergie v dětském věku. Běžné kojenecké neduhy, horečka, moučnivka. První pomoc dítěti.

MUDr. Antonín Pařízek je známý svým odborným přístupem a schopností komunikovat složité lékařské informace srozumitelným způsobem. Jeho knihy jsou často považovány za užitečný zdroj informací jak pro těhotné ženy, tak pro rodiče, kteří se chtějí lépe informovat o tomto období a lépe se připravit na rodičovství.